Träffa brudarna på Sirius Loppis

Vill du ha en fikapaus med extra allt så ska du ta den tillsammans med ”brudarna” på Sirius Loppis på Sturegatan 5. Vi träffades över en kaffe och bulle i en minst sagt stökig loppislokal, mitt i slutspurten av ombyggnad och fix inför en eventuell återöppning. En återöppning som nu är ett faktum i och med smygöppningen på måndagar och fredagar.

Brudarna, som de kallar sig själva, är Birgitta, Åsa, Pia och Lena. Fulla av energi, berättelser och en enorm hängivenhet att ge bästa service och upplevelse till besökarna. Birgitta och Åsa rattar kläderna och Pia och Lena tar hand om finporslinet och husgeråd. Och att de är uppskattade råder inget tvivel om.

-Vi har massor av stammisar som kommer in på en fika, oftast inför eller efter någon Sirius-match, berättar Åsa. Det blir som en social träffpunkt där de kan snacka upp den kommande matchen, eller bara ha en trevlig stund.

Med Covid-19 stökande i samhället blir det så klart inte lätt att återuppta den funktionen men Åsa är säker på att de kan lösa det på ett bra och riskfritt sätt, för stammisarna är viktiga för dem alla.

-Många kommer in flera gånger varje dag för att titta på de nya grejer som kommit in, säger Pia och Birgitta fyller i:

-Kvinnorna kommer oftast in på den dag vi jobbar för att botanisera i det som är nyuppackat.

Äldst i tjänst, med dryga tio år, är Åsa. Från början var hon funktionär för bandyn och när en av ”styrelsegubbarna” frågade henne om hon var intresserad av att jobba ideellt på Sirius Loppis var det inget att tveka om. En kvinnokil slogs in i det tidigare mansdominerade gänget som hållit igång verksamheten sedan 70-talet. Och med tiden blev det fler och fler, Birgitta som alltid varit intresserad av återanvändning besökte ofta lokalen. En dag tog hon mod till sig och frågade om de behövde folk. Självklart var det så och efter en tid fick hon även med sig Pia, och nu senast Lena.

Vad är då nyckeln till att brudarna är så uppskattade? Givetvis är en viktig faktor att de är så förbaskat trevliga att fika med men det är mer än så. Även om det som säljs är nästan oförskämt billigt så tummas det inte på kvaliteten. Allt som lämnas in gås igenom noggrant för att hålla för försäljning och servicen är minst lika god som i vilken annan butik som helst.

Under fikat bjuds det på en och annan dråplig historia. Pia drar sig till minnes ett par episoder.

-Det var en dam som ville ha tag i en speciell typ av vitlökspress. Vi höll koll på hennes önskan och till slut dök en sådan upp.

En inte fullt lika rolig händelse är killen som kom in för att kika på skor. När han försökte lämna lokalen såg Pia att de skor han hade på sig var misstänkt lika ett par som fanns till försäljning. Killen hämtades tillbaka till skoavdelningen där ett par tämligen svettiga skor stod kvar, fick byta om och vackert lomma till kassan och betala.

Ibland är det inte heller helt lätt att komma på vad det är för något som lämnats in.

– För några år fick vi in en märklig plastgrej, berättar Birgitta. Det gick åt en hel del detektivarbete och konfererande vid fikabordet innan vi kom på att det var en konstig typ av hängare som skulle monteras fast på en rundstav. Syftet med den är dock fortfarande oklart.

Ja ni ser ju själva, ett gäng väl värt att hänga med, och en butik minst lika värd att besöka för att göra spännande fynd.

Håll ögonen öppna på öppettiderna, så vet du när du kan komma ner och träffa Birgitta, Åsa, Pia och Lena.

Just nu gäller måndagar 11 – 18 och fredagar 12 – 17. Med lite uppehåll för jul och nyår så klart.